Rokovací deň otvoril Kažimír, počúvala ho asi desiatka poslancov

01.02.2013 Bratislava

Bratislava 1. februára (TASR) - Úvod štvrtého rokovacieho dňa 14. schôdze Národnej rady SR (NR SR) zaujal približne desiatku poslancov. Len toľkí si prišli do pléna vypočuť návrh zákona o pôsobnosti orgánov SR pri zabezpečovaní rozpočtovej zodpovednosti v EÚ, ktorý predniesol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Návrh poslanci prebrali bez diskusie.
Právna norma nadväzuje na pristúpenie Slovenska k zmluve o stabilite, koordinácii a správe v hospodárskej a menovej únii, ktorá dopĺňa zriadenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Súhlas s fiškálnou zmluvou, ktorá zavádza viaceré preventívne opatrenia s cieľom zabrániť budúcim dlhovým problémom jednotlivých krajín, je podmienkou na prípadné čerpanie pomoci z trvalého eurovalu. Pristúpili k nej všetky členské krajiny EÚ s výnimkou Veľkej Británie a Českej republiky, v súčasnosti v jednotlivých štátoch prebieha ratifikačný proces.
Poslanci sa ďalej venujú zákonu o potravinách. Ten okrem iného rozširuje kompetencie zamestnancov orgánu úradnej kontroly potravín, upravuje sadzby pokút i zavádza sankciu pre obec v prípade nesplnenia si povinností. O prorokovaných bodoch rozhodnú poslanci až na budúci týždeň, dnes hlasovať nebudú.
 

Vyberte región